Lees verder
Waterstof geniet een groeiende belangstelling, zo bleek tijdens het halfjaarlijkse netwerkevent van het H2 Platform begin juli. De organisatie spreekt van 'een opvallend grote opkomst.'
Redactie / Rotterdam

Waterstof geldt als sleutel voor het slagen van de energietransitie en als optie voor serieuze CO2-reductie in de industrie, de mobiliteit en de gebouwde omgeving. Op diverse podia wordt dan ook concreet gewerkt aan plannen voor de inzet van waterstof richting 2030 en 2050.

Goedkoper dan elektriciteit

“Alle scenario’s in de gezamenlijke ‘Infrastructure Outlook 2050’ van Gasunie en TenneT laten zien dat zowel de elektriciteits- als de gasinfrastructuur een cruciale rol spelen in het toekomstige energiesysteem”, zei René Schutte, Program Manager Hydrogen Gasunie. “De energienetwerken (elektriciteit, waterstof en methaan) moeten daartoe verder worden geïntegreerd.” Gas is ideaal voor de opslag en het transport van energie uit elektriciteit, alleen al omdat dit beduidend goedkoper is dan de rechstreekse opslag (in batterijen) en het transport van elektriciteit.

Missing link

Volgens Noé van Hulst, Internationaal Waterstofgezant van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is waterstof de ‘missing link’ van de energietransitie. Dat blijkt ook uit het onlangs aan de G20 gerichte rapport van het International Energy Agency (IEA). “De uitdagingen zitten hem in kostenverlaging, ontwikkelen van infrastructuur en productie van meer met zonne- en windenergie gemaakte ‘groene’ waterstof”, aldus Van Hulst. Daarbij ligt productie in landen met volop zonne-energie voor de hand, zoals Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. “De productie kost bijvoorbeeld maar 1 cent per kWh in de woestijn en groene waterstof kan eenvoudig worden verscheept. De haven van Rotterdam kan zich hiervoor ontwikkelen in een waterstofmainport.”

Een compleet verslag en links naar presentaties zijn te vinden op de website van het H2 netwerk.