Lees verder
De Zwitserse treinbouwer Stadler gaat een met waterstof aangedreven passagierstrein voor de Verenigde Staten ontwikkelen. Het wordt de eerste waterstoftrein in de VS.
Redactie / Bussnang

Daartoe tekende Stadler deze maand een contract met de San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA) in Californië. Het is een mijlpaal die emissievrije passagiersrailtechnologie naar de VS moet brengen. Het FLIRT H2-voertuig op waterstof zal volgens planning in 2024 worden geïntroduceerd als onderdeel van het Redlands Passenger Rail Project, een verbinding van negen mijl tussen Redlands en het Metrolink-station van San Bernardino.

Het bestelde voertuig bestaat uit twee auto’s met daartussen een powerpack. Hierin zitten de brandstofcellen en de waterstoftanks. De trein zal naar verwachting zitplaatsen bieden aan 108 passagiers en heeft daarnaast een royale stahoogte. De maximale snelheid is 130km/u.

Europa

De eerste waterstoftrein ter wereld is de Coriadia iLint, ontwikkeld door het Franse bedrijf Alstom. In Duitsland zijn twee van deze treinen in gebruik sinds 2018 en zijn er nog enkele tientallen besteld. In Noord-Nederland start aanvang 2020 een test met de Coradia iLint.