Lees verder
Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham (VK) en Duke University (VS), hebben een nieuwe familie polymeren ontwikkeld uit suikers, meldt het platform Kunststof & Rubber. De polymeren hebben dezelfde eigenschappen hebben als traditionele kunststoffen, maar zijn ook afbreekbaar en mechanisch recycleerbaar.
Redactie / Birmingham

Uit de bouwstenen isoidide en isomannide zijn twee nieuwe polymeren gemaakt: één rekbaar zoals rubber en een tweede taai, maar buigzaam zoals de meeste commerciële kunststoffen. Chemisch lijken ze zo sterk op elkaar (stereochemie), dat ze kunnen worden gemengd om verbeterde eigenschappen te verkrijgen. Opmerkelijk is ook dat de materialen hun mechanische eigenschappen behielden na mechanische recycling door middel van verpulvering en thermische verwerking.

University of Birmingham Enterprise en Duke University hebben gezamenlijk een octrooiaanvraag ingediend. De onderzoekers zijn nu op zoek naar industriële partners die belangstelling hebben om de technologie in licentie te gaan toepassen.

De vinding is gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society (ACS).

Beeld: suteelak phundang/Shutterstock