Lees verder
De Nederlandse kunstenaar Thijs Biersteker (The Woven Studio) ontwikkelde eind vorig jaar samen met het Zweedse automerk Polestar een nieuw biocomposiet, dat is toegepast in zijn interactieve kunstinstallatie ‘We Harvest Wind.’
Redactie / Amsterdam

De installatie staat in het Stedelijk Museum Amsterdam, heeft een diameter van drie meter en is uitgevoerd met bladen die rond een centrale spiraal draaien. Met grote ventilatoren kunnen mensen de installatie beïnvloeden en energie opwekken, waardoor deze tot leven komt.

Duurzamer

Biersteker noemt zich awareness artist en wil met deze installatie o.a. hernieuwbare energie onder de aandacht brengen. De bladen van de sculptuur zijn van 3D-geprint en gerecycled PET-plastic. Voor de vleugels werd in eerste instantie gekeken naar NFPP composiet, dat ook in de auto’s van Polestar wordt gebruikt. Het bestaat uit vlasvezels en polypropyleen van fossiele oorsprong.

Samen met de R&D-afdeling van Polestar ontwikkelde Biersteker een nog duurzamer alternatief: een biocomposiet ontwikkeld dat bestaat uit vlasvezels en polymelkzuur (PLA), gemaakt van maïs. “De combinatie van deze twee materialen gaf het kunstwerk een heel organisch karakter”, zegt Biersteker.

Polestar overweegt om het biocomposiet ook te gaan toepassen als vervanger van polypropyleen in ​toekomstige automodellen. Het merk is in 2017 opgericht door Volvo Cars en Geely Holding en legt zich toe op hybride en volledig elektrische ‘performance’ auto’s met vermogens van 400 tot 600 pk.

Beeld: Polestar/Biersteker