Lees verder
Biotechnologie biedt grote mogelijkheden voor de eco-effectieve omzetting van klimaatschadelijke CO2-emissies in waardevolle basischemicaliën. Een consortium van 12 partners onderzocht deze route in het door de EU gefinancierde BioRECO2VER-project, waarbij de omzetting van CO2-emissies van raffinaderijen en de cementindustrie in de chemische bouwstenen isobuteen en lactaat werd onderzocht.
Redactie / Brussel

Projectpartner Luleå University of Technology (LTU) richtte zich op de eerste processtap van
het afvangen en concentreren van CO2 uit industriële puntbronnen. Het team ontwikkelde een hybride chemo-enzymatisch proces bestaande, uit een nieuw oplosmiddelenmengsel en een ultrastabiel koolzuuranhydrase (CA) enzym. Het 3-componenten CO2-afvangproces werd opgeschaald in een pilot-installatie. De opstelling werd verder gebruikt voor de voorbehandeling van afgassen in het project.

De biotechnologische conversie van (afgevangen) CO2 en het co-substraat waterstof door
micro-organismen brengt technische en economische uitdagingen met zich mee, omdat het in de vloeibare fase plaatsvindt en de substraten gassen zijn die slecht oplosbaar zijn. Het BioRECO2VER-project onderzocht twee benaderingen van dit probleem: fermentatie onder druk en bio-elektrochemie.

Fermentatie

Projectcoördinator VITO ontwierp een flexibele en multifunctionele hogedrukfermentor (maximaal 10 bar). Deze is op maat gemaakt voor onderzoeksactiviteiten met geavanceerde online sensoren, monitoring en controle, en bevat een membraanfiltratie-eenheid om hoge concentraties microbiële biokatalysatoren te bereiken. De opstelling is uitgebreid getest in het BioRECO2VER-project, zowel met zuivere CO2 en CO2-rijke afgassen, maar kan ook worden gebruikt voor onderzoek met andere slecht oplosbare gassen, zoals methaan, zuurstof of synthesegas.

Bio-elektrochemisch platform

De universiteit van Girona heeft een bio-elektrochemisch platform ontworpen en getest dat uniek is in de wereld. Belangrijkste kenmerken:

  • twee parallelle lijnen om gemanipuleerde stammen en bio-elektrochemische systemen te testen;
  • volledig geautomatiseerde verwerking en instelbaarheid van de belangrijkste operationele parameters (pCO2, pO2, pH2, pH, temperatuur) die de prestaties beïnvloeden;
  • terugwinning van planktoncellen uit de bio-elektrochemische systemen door middel van een membraan.

Deze unieke infrastructuur zal buiten het project worden gebruikt ter ondersteuning van verder onderzoek en en ontwikkelingsactiviteiten op het brede gebied van CO2-afvang en -conversie.

Presentaties

Afgelopen november heeft het consortium de hoogtepunten van het project en aanvullende resultaten gedeeld in een webinar met een breed en internationaal publiek. Alle presentaties zijn vrij beschikbaar.

Het BioRECO2VER-project ontving financiering van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie programma voor onderzoek en innovatie.

Beeld: Universiteit van Girona