Lees verder
Kunststofrecycling is een belangrijke technologische uitdaging. Momenteel recyclet de wereld slechts 14% van de gebruikte plastic verpakkingen. Vooral meerlagige kunststoffen zijn moeilijk te recyclen door hun complexiteit. Ze belanden meestal op de stort of in vuilverbrandingsoven, wat indruist tegen het concept van de circulaire economie.
Redactie / Brussel

Het MANDALA-project presenteert een duurzame oplossing voor de sector kunststofverpakkingen, waarbij de nadruk ligt op 3 hoofdpijlers: eco-ontwerp, lijmen met dubbele functionaliteit en einde van de levensduur, met als doel op middellange termijn een duurzame en doeltreffende oplossing te vinden voor meerlagige verpakkingen, waarbij zowel de conventionele materialen worden gerecycled als het gebruik van biopolymeren wordt bevorderd.

MANDALA bundelt de know-how van 11 consortiumleden die het hele innovatiespectrum (technologische centra, grote bedrijven, MKB en clusters) in Europa bestrijken. Dit project is gefinancierd door BBI-JU in het kader van Horizon Europe en zal bijdragen tot het oplossen van drie uitdagingen waarmee de Europese samenleving momenteel wordt geconfronteerd: het verminderen van de milieu-impact, het loskoppelen van de Europese industrie van aardoliebronnen en het vergroten van het concurrentievermogen.

MANDALA streeft ernaar nieuwe leden uit heel Europa in haar raad van stakeholders op te nemen om een totaalbeeld te krijgen, met name afkomstig uit de volgende sectoren: 1) afvalinzameling en -beheer, 2) vervaardiging van bio-based producten, 3) beleidsvorming, 4) consumentenverenigingen voor acceptatie- en veiligheidsgerelateerde kwesties, 5) polymeerindustrie en 6) chemische bedrijven.

Alle leden zullen op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over MANDALA. Bovendien krijgen ze de kans om te netwerken met enkele van de belangrijkste vernieuwers in de kunststofsector.

Doe mee aan de volgende ronde door op de onderstaande link te klikken voor 28 februari.

Beeld: Philipp Tur/Shutterstock