Lees verder
Het Vlaamse innvotiecluster Catalisti is op zoek naar industriële partners voor het Tune2Bio-consortium. Daarbij gaat het om bedrijven in alle sectoren, uitgezonderd textiel- en foodservice servies. Tune2Bio is een onderzoeksproject dat zich richt op toepassingen waarbij de biologische afbreekbaarheid moet worden afgestemd op specifieke eisen.
Redactie / Brussel

Het doel van het project is, nieuwe formuleringen te onderzoeken en testen die voldoen aan de criteria voor duurzaamheid en biologische afbreekbaarheid voor specifieke toepassingen. Daarbij gaat het om formuleringen die zijn geïnspireerd op bestaande biopolymeren, door het maken van innovatieve derivaten en combinaties. Het project onderzoekt uitdrukkelijk geen nieuwe monomeren die leiden tot biopolymeren of biologische afbreekbaarheidseigenschappen.

Zowel fysische als chemische routes zullen worden onderzocht, waarbij polymeren worden gemengd, copolymeren van gevestigde of nieuwe monomeren worden gesynthetiseerd of bestaande (natuurlijke) polymeren worden gemodificeerd. Tot slot kunnen biobased additieven en fillers worden toegevoegd om de eigenschappen nog verder af te stemmen op de specifieke behoeften van de eindtoepassing. Extrusie- en spuitgiettechnieken zullen beide worden onderzocht.

Het project levert een belangrijke bijdrage aan de kennisbasis over biobased en biologisch afbreekbare polymeren in Vlaanderen, bij zowel kennisinstellingen als bedrijven. Voor industriële partners betekent dit dat zij nieuwe formuleringen op relatief korte termijn zullen kunnen gaan toepassen in hun productie. Daarmee innoveren ze hun productportfolio en versterken ze hun concurrentiepositie en/of toegang tot nieuwe markten. Meer informatie over Tune2Bio is te vinden op de website van Catalisti.