Lees verder
Catalisti is op zoek naar industriële partners voor een CO2-perate project. Het project brengt wetenschappers samen voor het ontwikkelen van een technologie om CO2 en water om te zetten in chemicaliën met een toegevoegde waarde. Dit willen ze bereiken door middel van katalyse en hernieuwbare energie.
Schaarbeek

Om de verschillende technologieën te benchmarken, vergelijken en ontwikkelen is het vormen van mierenzuur als het allereerste doel. Dit is het eerste product van de hydrogenatie van CO2 naar chemicaliën met een toegevoegde waarde. Mierenzuur, vaak ook ‘multi-talented classic’ genoemd, wordt veel gebruikt in de leder- en textielindustrie als een looistof. Meer recente toepassingen zijn het gebruik van mierenzuur als antibacteriële- en conserveerstof (voornamelijk in Europa, wegens de totale Europese ban op niet-voorgeschreven antibiotica voor dieren), als feedstock voor microbiële synthese om H2 te vervangen als een reductant, en als een omkeerbaar hydrogeen opslagmateriaal (53 g H2/l).

Daarnaast zal het gebruik van hernieuwbare energie worden bestudeerd, voor het produceren van hydrogene feedstock en het bieden van de noodzakelijk processen die hiervoor nodig zijn. Om dit te bereiken moet een energiemodel voor deze processen worden ontwikkeld, met speciale aandacht voor de dynamiek. Het gebruik van hernieuwbare energie in deze processen, staat gelijk aan het opslaan van hernieuwbare energie; geïntegreerd in een smart grid, lijkt het op flexibele opslag van hernieuwbare energie, flexibiliteit die kan worden aangeboden aan de energiemarkt.

Om te zorgen voor interactie met de industrie, zijn de projectpartners op zoek naar bedrijven die graag betrokken willen zijn in dit Strategic Basic Research (SBO) project. De belangrijkste rol van deze bedrijven tijdens de implementatie fase is

  • assisteren bij het onderzoek vanuit een economisch perspectief
  • assisteren bij het ontwerpen en voorbereiden van de vertaling van de resultaten naar concrete economische toepassingen

Tijdens de uitvoering van het SBO project, mogen bedrijven bijdragen als lid van het adviescomité. Als aanvulling mogen zij, op hun eigen kosten, parallel R&D activiteiten uitvoeren die zijn gerelateerd aan het onderwerp van het SBO project. Het adviescomité staat open voor alle geïnteresseerde bedrijven, ook van buiten Vlaanderen.

Reageren kan tot 1 september 2017.