Lees verder
De eerste structurele bio-composiet auto ter wereld wordt op 22 januari gepresenteerd in Geleen, op de Brightlands Chemelot Campus. Het project, de samenwerking met SABIC en de toekomstplannen worden daar besproken. 
Redactie / Geleen

De auto, bekend als’ LINA ‘, is een elektrisch voertuig met vier zitplaatsen dat slechts 310 kg weegt. Het is daardoor extreem energiezuinig.

LINA is ontworpen door het TU / ecomotive-team, bestaande uit 21 studenten van de TU Eindhoven. Het ontwerp werd in mei 2017 onthuld.

Het team van de TU produceerde het volledige chassis, carrosserie en interieur van de auto met behulp van een combinatie van biobased composieten en bioplastics. Het bioplastic, ook wel PLA, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen worden biocomposiet platen geplaatst, gemaakt van vlas. Het biocomposiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.

Chemieproducent SABIC sponsorde het project en leverde expertise en materiaal.