Lees verder
Twaalf partners uit zeven landen gaan de komende 4 jaar de volledige waardeketen demonstreren van biogene CO2 uit afvalwater tot polymeer eindgebruik in het Horizon Europe project HICCUPS.
Redactie / Hürth

HICCUPS staat letterlijk voor “Highly Innovative technology demonstration for biobased CO2 Capture and Utilization for production of bulk plastics applications.” Het gaat dus om een innovatieve methode om biogene CO2 uit afvalwaterzuiveringsinstallaties om te zetten in biobased polymeren (met name PLGA, ook wel Poly genoemd) voor de verpakkingsindustrie.

PLGA (voluit polylactic-co-glycolic acid) is een polymeer met uitstekende water- en gasbarrière-eigenschappen, volledig biologisch afbreekbaar en volledig gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Daardoor is het een veelbelovende kandidaat voor de vervanging van fossiele polyethyleen (PE). Dat is momenteel wereldwijd de meest gebruikte kunststof. Om het potentieel van PLGA aan te tonen, zullen er (voedsel)verpakkingsmaterialen worden geproduceerd, zoals PLGA papier met filmcoating en gegoten plastic.

Waardeketen

De hele waardeketen wordt in dit project gedemonstreerd, van het opvangen van biogeen CO2 tot de uiteindelijke toepassing in producten. De wereldwijde groep ACCIONA zal in Spanje een demonstratie-installatie bouwen waar biogas uit de anaerobe vergisting van afvalslib wordt afgevangen en gezuiverd. Dat gebeurt in samenwerking met Aqualung Carbon Capture Company (Noorwegen) en onderzoekspartners SINTEF (Noorwegen) en FUNDITEC (Spanje).

De Nederlandse fabrikant van hernieuwbare chemicaliën en projectcoördinator Avantium zal de PLGA produceren met behulp van twee innovatieve technologieën: allereerst elektrochemische omzetting van CO2 naar oxaalzuur, gevolgd door reductie tot glycolzuur en vervolgens de polymerisatie van glycolzuur in PLGA. In deze processtap zal Avantium nauw samenwerken met onderzoekspartner VTT (Finland).

Projectpartners WALKI (Finland) en Tecnopackaging (Spanje) maken verpakkingsmaterialen met PLGA, vooral voor de consumentenmarkt. Zij gaan deze materialen in hun industriële proeffabrieken produceren en testen, waaronder papiercoatings met PLGA. De Universiteit van Ferrara (Italië) zal het verwerkingsonderzoek uitvoeren om de optimale omstandigheden voor de papiercoating te bepalen.

Begeleidende studies

Om het potentieel van de HICCUPS-technologie voor de verpakkingsindustrie aan te tonen, worden tijdens het project een aantal begeleidende studies opgestart, door bekende instituten als de Universiteit van Amsterdam, INRAE (Frankrijk) en het nova-instituut (Duitsland). Denk aan digitale projecties, levenscyclusanalyses, studies naar biologische afbreekbaarheid en recycling en een uitgebreide business case analyse. Nova-Institute en Avantium verzorgen de verspreiding, communicatie en kennisoverdracht.

Het HICCUPS project is gestart in september 2023 en loopt tot eind augustus 2027. Het ontvangt een subsidie van €5 miljoen uit EU Horizon Europe. Meer informatie is binnenkort beschikbaar op de projectwebsite.

Beeld: HICCUPS Project Team