Lees verder
Avantium nv, een toonaangevende technologieleverancier in duurzame chemie, krijgt een subsidie van €1,5 miljoen uit het EU Horizon Europe programma voor haar deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma HICCUPS. Dat is gericht op het gebruik van biogene CO2 als grondstof voor de productie van polyesters.
Redactie / Amsterdam

Binnen het HICCUPS programma zal Avantium CO2 uit biogas, geproduceerd door afvalwaterzuiveringsinstallaties, omzetten in het duurzame kunststofmateriaal PLGA (polylactic-co-glycolic acid). Daarbij wordt gebruik gemaakt van een van Avantium’s innovatieve technologieplatform Volta Technology. Dat maakt gebruik van elektrochemie om CO2 om te zetten in hoogwaardige chemische bouwstenen en polyesters.

PLGA met 80% glycolzuur of meer heeft een uitstekende barrière tegen zuurstof en vocht en goede mechanische eigenschappen. Het is bovendien recyclebaar en zowel thuis composteerbaar als in zee afbreekbaar. PLGA kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coatingmateriaal en in gegoten plastic materialen. Daardoor is PLGA een uitstekend alternatief voor fossiel polyethyleen.

De €1,5 miljoen subsidie wordt vanaf september 2023 in tranches uitbetaald over een periode van vier jaar. In totaal ontvangt het HICCUPS programma €5 miljoen EU Horizon Europe subsidie om de volledige waardeketen van biogene CO2 tot polyester eindgebruik te demonstreren. Het consortium bestaat uit Avantium (penvoerder) en 11 andere industriële en academische organisaties: Funditec (Spanje), Universiteit van Amsterdam (Nederland), INRAE (Frankrijk), ACCIONA (Spanje), Nova Institut (Duitsland), VTT (Finland), Universiteit van Ferrara (Italië), Tecnopackaging (Spanje), Aqualung (Noorwegen), SINTEF (Noorwegen) en Walki (Finland).

Het project wordt gefinancierd door de gemeenschappelijke onderneming Circular Bio-based Europe in het kader van het financieringsprogramma Horizon Europe van de EU.

Beeld: ESB Professional/Shutterstock