Lees verder
De Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) heeft haar eerste overeenkomsten getekend met 21 projectteams die nieuwe biobased producten en materialen gaan ontwikkelen, unieke productiefaciliteiten zullen opzetten en processen in de biobased industrie gaan innoveren. Het betekent dat 293 begunstigden uit 27 landen in de EU en daarbuiten in totaal €116 miljoen aan CBE JU-financiering zullen ontvangen.
Redactie / Brussel

De nieuwe projecten moeten het concurrentievermogen en de veerkracht van de Europese biobased economie vergroten door gebruik te maken van de vaak onderbenutte hulpbronnen voor de productie van consumentenproducten en industriële oplossingen ter vervanging van fossiele producten. Dit zal de afhankelijkheid van de EU van strategische importen verminderen en nieuwe waardeketens, zakelijke kansen en groene banen creëren, met name in plattelandsgebieden.

Voorbeelden van dergelijke projecten zijn:

  • SUSTAINEXT, dat een bestaande productiefabriek zal omvormen tot een circulaire bioraffinaderij die gezonde plantenextracten gaat produceren voor voeding, voedingssupplementen, diervoeding, meststoffen, cosmetica en chemicaliën. De bioraffinaderij zal banen scheppen in Extremadura, een plattelandsregio in Spanje.
  • ROBOCOOP-EU en BRILIAN, met respectievelijk €4,7 miljoen en €4,8 miljoen financiering, zullen agrarische afvalstromen aanboren om nieuwe coöperatieve regionale bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Dit zal nieuwe commerciële mogelijkheden bieden in plattelandsgebieden, wat zal leiden tot het creëren van banen en een meer diverse portfolio van biobased producten.

Zie de CBE JU website voor meer informatie en een overzicht van alle gefinancierde projecten.

Beeld: Anton Balazh/Shutterstock