Lees verder
De Nederlandse start-up Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, ontwikkelt een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie. Een revolutionaire uitvinding, die gebaseerd is op de ijzer-nikkelbatterij van Thomas Edison uit het begin van de 20e eeuw.
Redactie / 's-Hertogenbosch

Edison ontdekte dat de batterij werkt als een elektolyser en waterstof produceert als hij volledig is verzadigd. Hij zag dat als een nadeel, maar professor Fokko Mulder en zijn onderzoeksgroep aan de Technische Universiteit Delft zagen er het voordeel van voor het nieuwe tijdperk van hernieuwbare energie. Zij combineerden de elektroden uit nikkelijzer uit de tijd van Edison met de alkaline elektrolysetechnologieën van vandaag (met een bewezen levensduur van 20-30 jaar). Het resultaat: een superefficiënte geïntegreerde batterij én elektrolyser, met een efficiëntie tot 92%.

Eerder dit jaar is een pilotopstelling in een 6-meter-lange schipcontainer geplaatst bij RWE in de Eemshaven. De volgende stap is de prototypefase, de Battolyser 2, die midden 2024 gepland is. Over een jaar of twee, als alle onderzoeken en testen zijn afgerond, wil Battolyser opschalen naar commerciële productie en een fabriek openen in Rotterdam.

Pieter Levecque van Battolyser Systems spreekt tijdens het Power Electronics & Energy Storage event op 27 juni in ’s-Hertogenbosch. Het event is kosteloos te bezoeken na registratie.

Kijk voor meer informatie op de website van Battolyser.

Beeld: Battolyser Systems/YouTube