Lees verder
Het Australische bedrijf CCT Energy Storage heeft een thermische batterij ontwikkeld die zowel elektriciteit als warm water aan huishoudens kan leveren.
Redactie / Australië

Binnenkort wordt de eerste commerciële Thermal Energy Device (TED) geinstalleerd in een basisstation voor mobiele telefonie in Adelaide, Zuid-Australië. Daarnaast heeft het bedrijf een principeakkoord bereikt met het Britse bouw- en energiebedrijf Eco Build & Renewables om een ​​thermische batterij te leveren voor een nieuwbouwwijk met 12 woningen in West Midlands (VK).

Volgens CCT is TED ‘s werelds eerste werkende thermische batterij op basis van silicium. Het concept is relatief eenvoudig: TED accepteert elke vorm van elektrische input en zet de energie om in warmte. De batterij kan worden opgeladen via hernieuwbare energie (zon of wind) of via het net wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn. Opladen en ontladen zijn gelijktijdig mogelijk.

De opgeslagen warmte is weer eenvoudig om te zetten in elektrische energie, maar kan ook worden gebruikt om huizen van warm water te voorzien. Serge Bondarenko, CEO van CCT, zegt: “Ons standaardapparaat met slechts twee kleine adapters kan consistent water op 78 graden Celsius leveren zonder extra kosten, alleen wat loodgieterswerk.”