Lees verder
Het BioBase4SME project is nu officieel beëindigd, meldt Flanders Biobased Valley, één van de partners in dit Europese Interreg NWE project.
Redactie / Gent

BioBase4SME was erop gericht start-ups en mkb’s/kmo’s te helpen, barrières te overwinnen om hun biobased innovaties te vermarkten. Dat gebeurde door kennisstromen tussen professionele ondersteuningsdiensten en ondernemers in Noord-West Europa te stimuleren. Het leidde tot een sterk en interregionaal netwerk, waar onder meer gebruik van is gemaakt in het BioVoice project van REWIN in Nederland. Het project heeft 3,5 jaar gelopen en had een budget van € 5,83 miljoen.

De officiële resultaten van het project zullen binnenkort worden gepubliceerd, maar nu al is duidelijk dat het méér instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek heeft bereikt dan aanvankelijk was voorzien. Dat is mede te danken aan de grote belangstelling voor de Global Biobased Businessplan Competition (G-BIB), waaraan studententeams in België en Duitsland deelnamen.

G-BIB 2019

De G-BIB 2019 competitie is gewonnen door het studententeam EBS – Engineering BioSurfactants van het Fraunhoger IGB in Stuttgard, zo werd vorige week bekend. EBS gaat biobased oppervlakteactieve stoffen produceren uit hernieuwbare grondstoffen en zich daarbij als eerste richten op de cosmetica-markt. Andere finalisten waren het team LignoPure uit Hamburg (chemievrije productie van lignine) en het team Innovived uit Leuven (3D printerfilament uit gebruikte sigarettenfilters).