Lees verder
Greenspot heeft aangekondigd dat het met Shell Energy gaat samenwerken aan een 500MW/1.000MWh batterij-energieopslagsysteem (BESS) dat wordt gebouwd op het terrein van de oude Wallerawang-kolencentrale nabij Lithgow, westelijk van Sydney in Australië.
Redactie / Australië

De batterij, met een goedgekeurd vermogen van 500MW, komt te liggen in de Wallerawang-centrale waar in 2014 twee kolengestookte eenheden van 500MW werden ontmanteld. De BESS krijgt de naam ‘Wallerawang 9’, als verwijzing naar de tientallen jaren dat de eenheden 1 tot en met 8 op de locatie in bedrijf waren, en als eerbetoon aan de rol die Lithgow heeft gespeeld bij het voorzien in de energievoorziening van het land.

Er moet nog een definitieve investeringsbeslissing worden genomen. Daarna gaat Shell Energy de accu bouwen, aansluiten op het net en exploiteren op een terrein van 20 hectare die het van Greenspot zal huren. Nog eens 200 hectare van het 620 hectare grote terrein is door Greenspot aangewezen als een knooppunt voor werkgelegenheid in een reeks van toekomstige high tech industrieën.

Herbestemming

Greenspot is opgericht om vastgoedactiva, voornamelijk uit de fossiele-brandstofindustrie, te verwerven en een herbestemming te geven. Het bedrijf werkt samen met lokale gemeenschappen, de overheid, inheemse bewoners en andere belangrijke belanghebbenden om de economische en sociale resultaten te optimaliseren bij de overgang naar een circulaire, duurzame energie-economie.

Beeld: sloop van de Wallerawang kolencentrale in 2021, libertyindustrial/YouTube