Lees verder
Van veilig waterstof vervoer tot energie opwekken uit golven; vijf projectconsortia kregen eind december een voucher toegekend van het Zuid-Hollandse innovatieprogramma Energie & Klimaat.
Redactie / Den Haag

Met subsidies met een waarde tot € 100.000,- en begeleiding vanuit het programma gaan de consortia hun duurzame innovaties in de praktijk te toetsen. De projecten dragen bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, grootschalige opwek en opslag van energie en het gebruik van circulaire grondstoffen in de industrie.

  • Voyex test samen met C2CAT en TNO in Fieldlab Industrial Electrification of katalysatoren (voor de waterstofproductie) kunnen worden gemaakt zonder of met minder schaarse edelmetalen.
  • Weco test in fieldlab Campus@Sea een nieuw type golfenergieconverter om efficiënter, goedkoper en duurzamer energie te kunnen leveren.
  • 12tozero bouwt samen met Noorderwind en RDM Centre of Expertise een eerste demo van het concept HyFloat, om waterstof op zee betaalbaar op te wekken en op te slaan.
  • DC Opportunities test bij The Green Village een microgrid om auto’s tijdens kantooruren te kunnen laden zonder het elektriciteitsnet te hoeven belasten.
  • Proteins of Tomorrow doet een toepassingsstudie naar schimmels die suikers uit afval kunnen omzetten in eiwitten om betaalbare vleesvervangers te produceren.

Het voucherprogramma Energie & Klimaat is populair. Zo kwamen er in de vorige ronde 22 voorstellen van projectconsortia binnen, waarvan er 5 zijn gehonoreerd. Ondernemers worden gestimuleerd om consortia te vormen en een volledig plan uit te werken, met aandacht voor de markt, de fit met de thema’s en de regio, kwaliteit van het consortium en de mogelijke impact en schaalbaarheid van de oplossing.

Het Innovatieprogramma Energie & Klimaat is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter. In totaal is deze ronde € 1,35 miljoen beschikbaar, waarvan ongeveer € 400.000,- voor de huidige openstelling. Mkb’ers en fieldlabs kunnen (samen met ketenpartners) een projectconsortium vormen en voor 6 februari 2023 hun projectplan indienen via InnovationQuarter, dat namens de partners de coördinatie uitvoert.

Beeld: r.classen/Shutterstock