Lees verder
Bij de energiecentrale van RWE in Eemshaven is het eerste industriële Battolysersysteem geplaatst. Deze installatie combineert elektrolyse met de opslag van elektriciteit. Hierdoor kan de Battolyser groene waterstof produceren met behulp van zonne- en windenergie als de elektriciteitsprijzen laag zijn en elektriciteit aan het net leveren als de prijzen stijgen.
Redactie / Eemshaven

De flexibele technologie is ontwikkeld aan de TU Delft en is economisch aantrekkelijker dan conventionele elektrolysers. Bovendien kan de Battolyser dankzij de opslag van energie een oplossing bieden voor netcongestie.

Doordat het systeem in staat is om continu waterstof te leveren, is het ook geschikt voor de productie van ammoniak, methanol en andere processen zoals DRI, of directe reductie van ijzer. Een bijkomend voordeel van de technologie is dat het gebruik maakt van metalen die niet zeldzaam zijn (nikkel en ijzer).

Battolyser Systems kondigde vorig jaar plannen aan voor de bouw van een grootschalige productiefaciliteit voor groene waterstof met een elektrolysecapaciteit van 1GW in de Rotterdamse haven. Die zou in 2024 operationeel moeten zijn. De definitieve investeringsbeslissing volgt later dit jaar.

Beeld: Battolyser Systems/YouTube