Lees verder
Recell heeft een demofabriek voor groene cellulose geopend in Leek (Drenthe), met een capaciteit van 50kton. Met een druk op de knop gaf gedeputeerde IJzebrand Rijzebol op 15 juni het officiële startsein.
Redactie / Leek

Samen met partners ontwikkelde Recell een methode om uit diverse rest- en afvalstromen cellulose te isoleren en om te zetten in hoogwaardige glucosemoleculen (suikers), die weer de basis vormen voor veel chemische toepassingen op industriële schaal. Zo worden ze onder meer gebruikt voor de productie van bioplastics. Op deze manier kunnen cellulosehoudende en afgeschreven volumes vanuit papier-, karton-, textielindustrie en vanuit rioolwaterzuiveringen worden teruggebracht worden in de economie, waarbij de marktwaarde zelfs toeneemt.

Groene alternatieven

De chemische industrie zoekt naar groene alternatieven voor moleculen die voorheen vooral uit fossiele bronnen werden gehaald “, zegt oprichter en directeur van Recell, Erik Pijlman. “Voor die alternatieven wordt vaak naar de landbouw gekeken, maar daar krijg je concurrentie met voedsel, nog afgezien van de tijd, energie en emissie die zulke groene grondstoffen kosten om te maken.”

Opstap naar grote schaal

De demofabriek draait nu op het terrein van de rioolwaterzuivering van Waterschap Noorderzijlvest in Leek. Het feit dat daar uit afval nieuwe bouwstenen kunnen worden gemaakt met de juiste kwaliteit voor de chemische industrie is een prestatie van formaat. “De waardering van de groene chemische industrie sterkt onze innovaties”, aldus Yme Flapper, technisch manager.

“Het is voor het eerst wereldwijd dat vanuit cellulose zoveel groene grondstof wordt geproduceerd”, zegt Ian Jordens, commercial director van Recell. “De potentie is echter nog vele malen groter. Wij hebben de techniek zo in de vingers, dat we zelfs op prijs kunnen concurreren met de alternatieven. In het belang van de vergroening van de hele keten werken we samen met verschillende chemische bedrijven.”

Kijk voor meer informatie op de website van Recell.

Beeld bovenaan, vlnr: Yme Flapper (technical manager), Erik Pijlman (managing director), Ian Jordens (commercial director)/Recell