Lees verder
Avantium opende vandaag (7 november) de eerste demonstratiefabriek voor plantaardige MEG (mono-ethyleenglycol) op Chemie Park Delfzijl.
Redactie / Delfzijl

De openingshandeling werd verricht door Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen en Avantium CEO Tom van Aken. Avantium kondigde bovendien de naamgeving aan van deze innovatieve technologie om MEG op plantaardige basis te produceren: Ray Technology ™ – Een heldere stap naar De Toekomst.

Milestone

De opening viert een belangrijke mijlpaal in de commercialisering van de productie van plantaardig MEG, een essentieel ingrediënt bij de productie van polyesters die veel worden gebruikt in textiel en verpakkingen. Tegenwoordig wordt 99% van MEG geproduceerd uit fossiele bronnen met een waarde van ongeveer $ 25 miljard. De verwachting is dat deze markt de komende decennia snel zal groeien, wat een geweldige kans biedt voor de introductie van plantaardige MEG.

Naast de voordelen van duurzaamheid, kan de productie van plantaardige MEG met Ray Technology ™ op kosten concurreren met die van fossiele MEG. De Ray Technology ™ demonstratie-fabriek heeft een industrieel relevante capaciteit van 10 ton per jaar en zal ook plantaardig MPG (mono-propyleenglycol) produceren, dat wordt gebruikt in diverse industrieën, zoals cosmetica, farmaceutica, voedselaroma’s en dooimiddelen.

CEO Tom van Aken: “Avantium is er trots op het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat drie technologieën naar demonstratiefase heeft gebracht – onze YXY® Technology, Dawn Technology ™ en nu onze Ray Technology ™. Het toont ons vermogen aan om geavanceerde technologieën in de waardeketen van hernieuwbare polyester op te schalen en op de markt te brengen.”

De Ray Technology ™ demofabriek zal alle processtappen omvatten voor het omzetten van industriële suikers in glycolen, waardoor de productie van MEG- en MPG-monsters die representatief zijn voor het eindproduct van latere fabrieken op commerciële schaal.

Flagship Plant

Zanna McFerson, Managing Director van Avantium Renewable Chemistries, merkt op: “De opening van deze demonstratiefabriek bekroont jaren van onderzoek en tests om een ​​belangrijke stap te bereiken op weg naar een commerciële Flagship Plant. De start daarvan staat gepland in 2024. Commerciële gesprekken zijn al gaande met partners die een economische kans zien met Ray Technology ™. We praten met leveranciers van grondstoffen die hun markten willen diversifiëren, chemische bedrijven die een significante groeimarkt willen betreden en willen overstappen op een biobased economie en consumentenmerken die op zoek zijn naar plantaardige oplossingen voor hun textiel en verpakkingen.”