Lees verder
Avantium gaat de eerder aangekondigde MEG-demonstratiefabriek bouwen op Chemie Park Delfzijl. De nieuwe fabriek komt vlakbij Avantium's Dawn Technology pilot-bioraffinaderij, die glucose en lignine uit non-food biomassa maakt.
Redactie / Delfzijl

De bouw van de demonstratiefabriek – met een capaciteit van ongeveer 10 ton monoethyleenglycol op plantaardige basis (bio-MEG) – ligt op schema. De opening is gepland voor de tweede helft van 2019. Het is een belangrijke stap in het commercialiseren van de productie. van bio-MEG, een fossiel-vrije grondstof voor producten zoals plastic materialen en textiel.

Volgens Tom van Aken, CEO van Avantium, is Chemie Park Delfzijl een uitstekende locatie. ‘De regio is uitzonderlijk in het ondersteunen van duurzame technologieën en heeft hoog opgeleide en toegewijde werknemers die zo cruciaal zijn voor het commercialiseren van onze Mekong-technologie.’

Een belangrijke factor achter het besluit om de fabriek in Delfzijl te bouwen, is ook een subsidie ​​van € 2 miljoen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband NoordNederland (SNN). Deze subsidie ​​is bedoeld om innovatie te versnellen in de transitie naar een koolstofarme economie.

Duurzaam alternatief

Mekong-technologie levert een milieuvriendelijk, op planten gebaseerd alternatief voor MEG, en produceert het in een eenstapsproces van industriële suikers. Tegenwoordig wordt meer dan 99% van MEG geproduceerd uit fossiele grondstoffen, met een marktwaarde van ongeveer $ 25 miljard. De Mekong-technologie heeft als doel bio-MEG te produceren dat chemisch identiek is aan MEG op basis van fossiele brandstoffen en concurrerend is in termen van kosten en kwaliteit.

De bouw van de demonstratiefabriek maakt deel uit van de strategie van Avantium om te investeren in de ontwikkeling en opschaling van baanbrekende technologieën in de hernieuwbare chemie. ‘Onze biobased MEG kan de productie van alledaagse verpakkingsmaterialen en veelgebruikt textiel veranderen van fossiel naar plantaardig’, zegt Van Aken.

Volgens Zanna McFerson, Managing Director Renewable Chemistries, heeft Avantium al samenwerkingsverbanden met potentiële licentiepartners overal ter wereld die een aanzienlijke groeimarkt willen betreden met een duurzame, biogebaseerde optie.

Patrick Brouns, gedeputeerde van de provincie Groningen, is verheugd dat Avantium opnieuw voor Chemie Park Delfzijl heeft gekozen voor de nieuwe fabriek: ‘Avantium brengt innovatie en hernieuwbare chemie naar de regio en ondersteunt hooggeschoolde arbeid. Zoals geformuleerd in onze Chemport Europe-ambitie, willen we Chemie Park Delfzijl in 2030 ontwikkelen tot een van de meest duurzame chemische clusters in Europa.’

Jaarcijfers

Avantium maakte vandaag (27 maart 2019) overigens zwakke jaarcijfers over 2018 bekend. Het bedrijf kreeg enkele tegenslagen te verwerken, zoals het vertrek van BASF uit de joint venture Synvina en het mislopen van een subsidie van € 5,9 miljoen voor de bouw van de ‘Dawn’ pilotplant in Delfzijl. Daardoor kwam het nettoverlies uit op € 68,4 miljoen.