Lees verder
Avantium is begonnen met de bouw van een nieuwe demonstratiefabriek voor de productie van biobased mono-ethyleenglycol (MEG), gemaakt van hernieuwbare suikers.
Redactie / Geleen

De nieuwe fabriek gaat de Mekong-technologie van Avantium gebruiken om hernieuwbare suikers om te zetten in biogebaseerde MEG, een milieuvriendelijke plantaardige drop-in voor het maken van alledaagse gebruiksgoederen, zoals PET- en PEF-kunststoffen en polyestertextiel. Tegenwoordig wordt meer dan 99% van MEG geproduceerd uit fossiele bronnen. De marktvraag naar dit product zal naar verwachting groeien van 28 miljoen naar 50 miljoen ton in de komende 20 jaar. ‘Met ons nieuwe éénstapsproces kunnen we eindelijk voldoen aan de vraag naar verantwoorde productiemethoden’, zegt Tom van Aken, CEO van Avantium.

‘Deze demonstratie-installatie zal de productie op commerciële schaal nabootsen van kosteneffectieve bio-MEG; een drop-in die identiek is aan het op fossiele grondstoffen gebaseerde product’, zegt Zanna McFerson, Chief Business Development Officer van Avantium. ‘We verkennen momenteel de mogelijkheid om deze technologie samen met partners wereldwijd op de markt te brengen.’

Locatie nog onbekend

De fabriek – onderdeel van een eerder door Avantium aangekondigde investering van € 15-20 miljoen in geavanceerde technologie – zal operationeel zijn in 2019 en biedt werk voor maximaal 20 mensen. De vestigingsplek is nog niet bekendgemaakt, omdat het bedrijf nog onderhandelt over twee mogelijke locaties in Nederland. Vooruitlopend daarop worden er wel alvast onderdelen gefabriceerd.

Avantium heeft al enkele jaren pilotplants op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen en nadert de voltooiing van een bioraffinage-proefinstallatie in Delfzijl voor de Zambezi-technologie, die zeer zuivere glucose en lignine uit non-food biomassa produceert. Deze bioraffinaderij wordt gerealiseerd in samenwerking met AkzoNobel, RWE, Staatsbosbeheer en Chemport Europe. In Antwerpen bouwt Avantium samen met BASF een fabriek voor de productie van FDCA.