Lees verder
Avantium maakt bekend dat het een positieve definitieve investeringsbeslissing (FID) heeft genomen over de bouw van haar FDCA Flagship fabriek.
Redactie / Amsterdam

Het bereiken van deze mijlpaal is een beslissend moment in de evolutie van Avantium en zal de commercialisering van PEF (polyethyleen furanoaat) versnellen. De FDCA Flagship fabriek van Avantium wordt ’s werelds eerste fabriek waar FDCA (furaandicarbonzuur) op commerciële schaal wordt geproduceerd, met een capaciteit van 5 kiloton per jaar.

FDCA is de belangrijkste bouwsteen van de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF, die ook functionele voordelen heeft ten opzichte van kunststoffen die gemaakt zijn van aardolie.

Avantium gelooft dat de commerciële FDCA fabriek, naast het genereren van inkomsten en winsten op basis van de verkoop van producten van de fabriek, de mogelijkheden van grootschalige productie en gebruik van PEF zal aantonen aan consumenten, klanten en partners. Dit zou de weg moeten vrijmaken voor een enorme uitbreiding van de toepassingen van PEF, met een potentiële totale eindmarkt van $200 miljard per jaar, waartoe Avantium toegang wil krijgen door het verkopen van technologielicenties aan industriële bedrijven wereldwijd.

Financiering

Voor de nieuwe fabriek heeft Avantium een driejarige financieringsovereenkomst van in totaal €90 miljoen afgesloten met een consortium van kredietverstrekkers, bestaande uit Invest-NL en vier Nederlandse banken. ABN AMRO Bank, ASN Bank, ING Bank en Rabobank lenen Avantium elk €15 miljoen. Invest-NL verstrekt een lening van €30 miljoen.

Beeld: Salov Evgeniy/Shutterstock