Lees verder
De financiering van de bouw van de eerste commerciële FDCA-fabriek ter wereld is rond, meldt Avantium. Het bedrijf begint nu meteen met de bouw van de FDCA Flagship Plant in Delfzijl.
Redactie / Delfzijl

Volgens planning zal de fabriek eind 2023 klaar zijn en dan jaarlijks 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur) produceren, een belangrijke bouwsteen voor het 100% plantaardige, recycleerbare polymeer PEF (polyethyleenfuraanoaat). De commerciële productie van PEF zal vanaf 2024 worden gelanceerd.

“Het bereiken van Financial Close is het hoogtepunt van tien jaar hard werken om Avantium’s belangrijkste product – PEF – op de markt te brengen”, zegt Avantium CEO Tom van Aken. “Het is een enorme stap voorwaarts in het op de markt brengen van een nieuw, revolutionair materiaal, en een mijlpaal in de duurzaamheidstransitie van de verpakkings-, vezel- en specialty markten.”

Consortium

Om de komst en totstandkoming van de bioplasticfabriek te ondersteunen, brengen Groningen Seaports, Investeringsfonds Groningen, Groeifonds en de NOM, als consortium onder de naam Bio Plastics Investment Groningen, € 20 miljoen in. Het gelegenheidsconsortium krijgt er een minderheidsbelang in Avantium Renewable Polymers voor terug.

Emiel ten Have, investment manager NOM: “Het consortium heeft al in een vroege fase het belang van Avantium onderkend, vroegtijdig een voor de regio omvangrijke intentie tot financiering afgegeven én heeft een actieve rol gespeeld in de totstandkoming van het besluit om deze innovatieve fabriek in Delfzijl te bouwen.” Bio Plastics Investment Groningen blijft zich ook in de toekomst inzetten voor de realisatie van duurzame initiatieven in Noord-Nederland.

De totale investering in de fabriek van Avantium bedraagt meer dan € 150 miljoen, deels ook gefinancierd door een bankenconsortium (ABN AMRO Bank, ASN Bank, ING Bank en Rabobank) en het impact investeringsfonds Invest-NL.

Avantium en Noord-Nederland waren al een tijd met elkaar in gesprek over de vestiging van de fabriek. Meer locaties in binnen- en buitenland werden door het innovatieve bedrijf onderzocht. De combinatie van beschikbaarheid van ruimte, de inbedding in het vergroenende Chemport en de samenwerking tussen de noordelijke partijen gaven de doorslag.

Beeld: Avantium