Lees verder
Het Nationaal Programma Groningen bevestigt de toekenning van €7,5 miljoen subsidie aan Avantium ter ondersteuning van de bouw van de eerste commerciële FDCA-fabriek van het bedrijf op Chemiepark Delfzijl.
Redactie / Amsterdam

FDCA (furandicarboxylzuur) is de belangrijkste bouwsteen voor PEF (polyethyleen furanoaat), een plantaardige, volledig recyclebare kunststof met een combinatie van milieuvoordelen en uitstekende functionaliteit. De FDCA-fabriek zal volgens plan in 2023 worden opgestart en gaat ongeveer 60 hoogwaardige banen opleveren in de regio. Avantium CEO Tom van Aken: “Met de Noordelijke regio delen we de ambitie om een volledig duurzame chemische industrie te realiseren”.

Avantium en het Groningen consortium hebben eerder dit jaar al een overeenkomst gesloten over de voorwaardelijke financieringsmix van €30 miljoen voor de bouw van de FDCA-fabriek. De €7,5 miljoen subsidie van het Nationaal Programma Groningen maakt deel uit van deze financieringsmix.

Het Groningen consortium bestaat uit de provincie Groningen, Groningen Seaports en de regionale investeringsfondsen NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland), FondsNieuweDoen, Investeringsfonds Groningen en Groeifonds.Het Nationaal Programma Groningen is een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de Provincie Groningen en tien gemeenten. Het investeert in projecten die bijdragen aan de toekomst en welvaart van Groningen, gericht op economische ontwikkeling, de kwaliteit van de leefomgeving, energietransitie en duurzaamheid.

Bovenstaande afbeelding toont Tom van Aken die over de FDCA fabriek sprak tijdens het Chemport Connect Live Event op 17 November.