Lees verder
Holland Malt is deze week begonnen met de realisatie van een volledig emissievrije mouterij in de Eemshaven, Noord-Nederland. Met deze stap wordt het bedrijf een van de koplopers in de energietransitie.
Redactie / Eemshaven

Jos Jennissen, CEO van Holland Malt: “Mout is een van de belangrijkste ingrediënten van bier. Het moutproces is energie-intensief, met name het drogen van mout vereist veel warmte, die momenteel wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. In ons nieuwe systeem vangen we de restwarmte van ons droogproces op bij 23 graden en kunnen we die met behulp van de warmtepomp opwaarderen tot de vereiste 85 graden. Op deze manier kunnen we het hergebruiken voor het volgende droogproces.”

Dit alleen al levert een energiebesparing op van 67%. De energie die nodig is om het systeem te laten draaien, wordt volledig verkregen uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, waardoor het proces volledig emissievrij is. Hiermee wordt een hoeveelheid CO2-uitstoot bespaard die vergelijkbaar is met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. Holland Malt verwacht dat het systeem in 2024 volledig operationeel zal zijn.

Samenwerking

Dit duurzaamheidsproject is tot stand gekomen dankzij de samenwerking binnen de Chemport-regio, met de provincie Groningen, Groningen Seaports, RWE en de Nederlandse overheid.

IJzebrand Rijzebol, gedeputeerde van de provincie Groningen, zei: “Wij zijn erg trots op deze duurzame ontwikkeling in de Eemshaven. Onze industrie moet groener worden, en het Holland Malt initiatief is een belangrijke stap in die richting. Als provincie Groningen steunen wij dit graag. Het is ook een goed voorbeeld voor de rest van de wereld. Samen werken we aan een groene, toekomstbestendige industrie.”

Chemport Europe ondersteunt bedrijven in hun transitieproces door te helpen bij het vinden van financiering, te helpen bij het vergunningentraject en door bedrijven in de waardeketen met elkaar te verbinden. Zij stelt echter dat de steun van de Nederlandse overheid nodig is voor de versnelling van offshore windprojecten en de aanlanding van hun elektriciteit. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, is voor de elektrificatie van de procesindustrie in de Chemport-regio in de eerste fase 4-6 GW aan groene stroom extra nodig.

Beeld: Holland Malt/YouTube