Lees verder
Op Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen heeft de Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens (Economie en Kennisinfrastructuur) de nieuwe fabriek van Flowid geopend.

Het hart van deze fabriek wordt gevormd door een revolutionair nieuw type chemische reactor. De SpinPro Reactor is tot 100.000 keer kleiner dan conventionele reactoren en daardoor veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker.

Flowid uit Eindhoven heeft met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)Brightlands Chemelot Campus en Chemelot InSciTe partners met het benodigde lef gevonden om deze stap te zetten en te investeren in de fabriek. De markt waarop Flowid zich richt is honderden miljoenen euro’s groot. De eerste SpinPro systemen zijn inmiddels verkocht in de industrie.

 

Nieuw pand


De Flowid-installatie is geplaatst in een nieuw pand, dat deel uitmaakt van een nieuw complex van hallen, waarin verschillende bedrijven proeffabrieken vestigen. Deze bedrijven willen door nauwe samenwerking technologische doorbraken tot stand brengen. Chemelot InSciTe en Flowid zijn de eerste bedrijven die hun pand officieel geopend hebben. Chemelot InSciTe (Institute for Science and Technology) maakt ook gebruik van dit pand en zal de komende jaren onder andere intensief onderzoek doen, middels de Flowid-installatie, naar het ontwikkelen en verbeteren van biobased productieprocessen. Er is namelijk nog veel onderzoek nodig naar de meest adequate omzetting van plantaardig materiaal in bruikbare bouwstenen voor de materialen van de toekomst.

 

Spinning disc-technologie

De spinning disc-technologie, basis voor de SpinPro Reactor, is ontstaan op de TU/e. In een SpinPro Reactor worden verschillende vloeistoffen van bovenaf op horizontaal geplaatste schijven gedoseerd. De schijven, ongeveer zo groot als een cd, draaien snel rond in een nauw aansluitende behuizing. Door het bijzondere krachtenveld mengen de stoffen vrijwel perfect terwijl ze in enkele seconde langs de draaiende schijven worden gepompt. De stoffen gaan onder uiterst gecontroleerde omstandigheden zeer snel een chemische reactie aan.

De SpinPro-technologie onderscheidt zich van traditionele technologieën door een kleiner formaat van de reactor, lager energie- en grondstofverbruik, minder of geen vorming van bijproducten en lagere operationele en investeringskosten. Door de kleine afmetingen is de intrinsieke veiligheid van het systeem gewaarborgd. Dit maakt het mogelijk om kleinschalig en zelfs decentraal te produceren. Dit is een waardevolle eigenschap aangezien biobased grondstoffen het beste decentraal, bij de bron verwerkt kunnen worden (om transport van water in de biomassa te voorkomen).

 

Opschaling

Op Brightlands Chemelot Campus was het voor Flowid mogelijk om de SpinPro-technologie op te schalen van laboratorium naar industriële omgeving. Dit maakte het mogelijk om de productiecapaciteit te verhogen tot 80 m3 per dag, wat voor veel toepassingen ruim voldoende is. De campus biedt een omgeving waar voldaan wordt aan de eisen op het gebied van veiligheid en infrastructuur. Daarnaast zijn op de campus potentiële afnemers gevestigd.

Vanwege de toepasbaarheid van de reactor voor biobased productieprocessen sluit Flowid aan bij andere activiteiten op Brightlands Chemelot Campus, met name bij Chemelot InSciTe. Dit instituut legt zich onder meer toe op het ontwikkelen, produceren, testen en perfectioneren van bouwstenen voor biobased materialen. Voor dit doel maakt InSciTe gebruik van de Flowid installatie. Ook bij de andere gebruikers van het nieuwe hallencomplex op de campus is onder meer de productie van bouwstenen voor biobased materialen aan de orde.

 

Overheidssteun

De fabriek van Flowid is het concrete resultaat van het zogenoemde “Spin-in” project, waarmee een investering van 1,7 miljoen euro gemoeid was. Daarvan betrof ruim 700.000 euro subsidie uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Dit is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies LimburgNoord-Brabant en Zeeland, samen met de steden Breda, Tilburg, ‘s‑Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht voor activiteiten die medegefinancierd worden uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De vanuit OP-Zuid toegekende subsidie voor dit project wordt gefinancierd door EFRO en de Rijksoverheid. Flowid ontving eerder van Technologiestichting STW een Valorisation Grant van 225.000 euro om de SpinPro-technologie in de markt te zetten.

 

Zie ook: