Lees verder
In oktober precies tien jaar geleden richtte Toine Janssen Isobionics op, een van de eerste bedrijven in de voormalige DSM-labs op de Brightlands Chemelot Campus. Nu is Isobionics de grootste producent ter wereld van Valencene, een natuurlijke sinaasappelsmaakstof op basis van fermentatie. De komende jaren breidt het bedrijf zijn gamma aan smaak- en geurstoffen spectaculair uit.
Redactie / Geleen

DSM zelf bedacht en patenteerde de techniek voor het fermenteren van natuurlijke smaakstoffen, maar verkocht de rechten in 2007 aan Toine Janssen. Die huurde een klein lab op de Chemelot Campus waar hij drie jaar sleutelde aan Valencene.

Kwaliteit

“Geen eenvoudig proces”, kijkt Toine terug. ‘Niemand had dit eerder in de praktijk geprobeerd. Terwijl het simpel lijkt. Je mengt suiker, water, een micro-organisme en enkele cellen van een sinaasappelplant in een reactor en uiteindelijk komt er een vloeistof uit. Net als met bier, ook geproduceerd door fermantatie, zijn er echter duizenden verschillende smaken mogelijk. We hebben heel lang geëxperimenteerd voordat we de perfecte smaak te pakken hadden. En de constante kwaliteit.’

Inmiddels heeft Valence uit Geleen de wereld veroverd. Frisdrankbrouwers, medicijnproducenten en tal van andere bedrijven die een sinaasappelsmaakje aan hun product willen toevoegen, bestellen bij Isobionics. Toine Janssen: “Onze klanten zitten wereldwijd. Met één liter Valencene maak je 500.000 blikjes Fanta. Frisdrank waarvoor normaal gesproken concentraat van honderden kilo’s echte sinaasappels nodig zijn. Ons Valencene heeft altijd dezelfde smaak en is altijd leverbaar, tijdens elk seizoen.”

Producten

Naast Valencene produceert Isobionics inmiddels ook de smaken Nootkatone (grapefruit) en Beta Bisabolene (lime). Op korte termijn wordt de productenrange uitgebreid met de geurstoffen Sandelhout en Patchoeli. “Met fermentatie kun je duizenden geuren en smaken tot in de perfectie maken. Natuurlijk en duurzaam. Onze ambitie is om de komende jaren zeker honderd producten op de markt te brengen.”

Campus

Isobionics is op de campus gegroeid tot een onderneming met 20 biochemische specialisten uit de hele wereld. Twee jaar terug nog werd een nieuw en groter laboratorium betrokken, komende jaar vindt opnieuw een verhuizing naar een nog groter pand plaats. “Onze R&D-afdeling en sales zullen nog verder groeien. Hier in Geleen, want hier zijn alle faciliteiten voorhanden en hier delen we kennis met andere bedrijven en onderwijsinstellingen. De Brightlands Chemelot Campus heeft ook een aantrekkingskracht op internationaal talent en onderzoekers. Voor ons erg belangrijk, omdat elk fermentatieproces specifiek is.”

Marktsegmenten

De productie vindt plaats op zes verschillende locaties in Europa en Azië. Isobionics verwacht de komende jaren snel op te schalen. ”We staan eigenlijk nog maar aan het begin. We hebben de techniek nu onder de knie en zien wereldwijd geen serieuze concurrenten in de smaakstoffenmarkt. Ik schat dat we op termijn wel duizend verschillende geur- en smaakstoffen gaan ontwikkelen en produceren. Er liggen nog zo veel marktsegmenten braak. Volop kansen dus.”

Pioniers

Bert Kip, directeur van de Brightlands Chemelot Campus, laat weten bijzonder trots te zijn op Isobionics. “Een van de pioniers hier op de campus. Toine Janssen heeft de stap durven zetten en maakt van zijn bedrijf een succes. Isobionics is het levende bewijs dat de formule op deze campus werkt. Hier vinden bedrijfsleven, onderwijs en overheid elkaar.”