Lees verder
De subsidieovereenkomsten voor 18 nieuwe geselecteerde projecten onder BBI JU Call voor 2020 zijn ondertekend. 199 Begunstigden uit 26 landen over het hele continent maken gebruik van BBI JU-financiering om circulaire en duurzame biogebaseerde industrieën in Europa op te bouwen.
Redactie / Brussel

De nieuwe projecten gaan biobased materialen produceren voor een brede waaier van toepassingen en digitale connectiviteit ondersteunen om het beheer van hulpbronnen en de beschikbaarheid van biomassa te verbeteren. Drie ‘Flagship’ projecten ontvangen €45,2 miljoen om de ontwikkeling van de Europese biobased economie te ondersteunen en groene banen in Europa te creëren door de bouw van tot nu toe ongeëvenaarde bioraffinaderijen:

  • VIOBOND bouwt een winstgevende fabriek om op industriële schaal biogebaseerde hars te produceren en fossiele chemicaliën te vervangen in producten zoals multiplex en schuurpapier.
  • SCALE bouwt een bioraffinaderij bouwen om bestanddelen afkomstig van microalgen te gebruiken voor de productie van voedzame ingrediënten en materialen voor cosmetica.
  • CIRCULAR BIOCARBON gaat de organische fractie van stedelijk afval omzetten door er biobased meststoffen en bioplastics van te maken.

Vier demonstratieacties, waarvoor bijna €24 miljoen wordt uitgetrokken, zullen in Europa productiefaciliteiten op demoschaal opzetten. Zeven onderzoeks- en innovatieacties ontvangen €30,4 miljoen om nieuwe technologieën te exploiteren en de lacunes in de waardeketens te dichten. Vier coördinerende en ondersteunende acties, die bijna €5 miljoen aan BBI JU-financiering ontvangen, pakken uitdagingen in de bio-economie aan om de marktintroductie van biobased producten te versnellen.

Dit is de zevende en laatste BBI JU oproep, waardoor de totale investering van het initiatief op €821,6 miljoen komt en de portefeuille van de BBI JU 142 projecten omvat. Dit jaar waren vooral Midden- en Oost-Europese landen sterk betrokken bij het initiatief.

Meer informatie en de volledige lijst van projecten zijn te vinden op de website van de BBI JU.

Beeld: StevanZZ/Shutterstock