Lees verder
Avantium heeft €3 miljoen subsidie ontvangen uit het EU Horizon Europe programma voor haar deelname aan het vierjarig onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma WaterProof. Dit programma heeft tot doel de waarde aan te tonen van elektrochemische omzetting van koolstofdioxide (CO2) in hoogwaardige chemicaliën en producten.
Redactie / Amsterdam

Avantium loopt voorop bij de ontwikkeling en commercialisering van innovatieve technologieën voor de productie van chemicaliën en materialen op basis van duurzame koolstofgrondstoffen, zoals koolstof uit planten of uit de lucht (CO2). Avantium’s innovatieve technologieplatform Volta Technology maakt gebruik van elektrochemie om CO2 om te zetten in hoogwaardige producten en chemische bouwstenen zoals mierenzuur, oxaalzuur en glycolzuur. De laatste twee zijn belangrijke bouwstenen voor polyesters en andere materialen, waardoor de productie van CO2 -negatieve kunststoffen mogelijk wordt.

Het WaterProof-programma is erop gericht de volledige waardeketen van een gesloten koolstofcyclus te demonstreren. In dit programma zal Avantium CO2, afkomstig van afvalwaterzuivering en afvalverbranding, omzetten in mierenzuur met behulp van haar gepatenteerde katalytische elektrochemie platform. Dit mierenzuur kan vervolgens worden gebruikt om nieuwe consumentenproducten te maken. Dit project zal aantonen dat concurrerende en winstgevende zakelijke kansen kunnen worden gecreëerd door CO2 om te zetten in producten met toegevoegde waarde.

Consortium

Het WaterProof-programma gaat in juni 2022 van start onder de coördinatie van Avantium. Naast Avantium bestaat het WaterProof-consortium uit elf toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen: Funditec (Spanje), Tecnalia (Spanje), Stichting Waternet (Nederland), Ecover (België), Nova Institut GmbH (Duitsland), Nordic Fish Leather (IJsland), Izes GmbH (Duitsland), Frames Renewable Energy Solutions BV (Nederland), Coatema GmbH (Duitsland), HVC (Nederland) en CTA (Columbia). Het consortium ontvangt in totaal een EU Horizon Europe-subsidie van €9,2 miljoen.

Annelie Jongerius, senior wetenschapper bij Avantium en wetenschappelijk coördinator van WaterProof: “Elektrochemie heeft het potentieel om CO2 te gebruiken als grondstof voor de duurzame productie van chemicaliën en materialen en dit wordt gezien als een ‘game-changer’ voor de chemische industrie. Het leiden van het WaterProof-programma is voor ons een fantastische kans om samen met gelijkgestemde organisaties te werken aan een fossielvrije toekomst.”

Kijk op de website van Avantium voor meer informatie.

Beeld: petrmalinak/Shutterstock