Lees verder
Avantium heeft een EU-subsidie van € 6 miljoen binnengehaald ​om zijn Dawn- en Mekong-technologieën te versnellen en daarbij zijn expertise in katalyse te benutten.
Redactie / Delfzijl

De subsidie valt binnen het Europese SPIRE programma (onderdeel van Horizon2020) dat is bedoeld om de duurzame procesindustrie in de regio te faciliteren.

Avantium neemt vanaf september 2019 deel aan een 4-jarig onderzoeksprogramma met de naam IMPRESS en neemt de leiding op zich van het bijbehorende internationale consortium, bestaande uit 10 industriële en academische organisaties. Zij ontvingen in totaal € 13 miljoen aan SPIRE subsidies.

Nieuw bioraffinageconcept

Het IMPRESS-consortium wil een nieuw bioraffinageconcept demonstreren op basis van de integratie van nieuwe processen zoals Avantium’s Dawn- en Mekong-technologieën. Ook zullen in dit verband nieuwe scheidings- en zuiveringsmethoden worden ontwikkeld.

Avantium’s Dawn Technology converteert non-food biomassa naar industriële suikers en lignine. De Mekong-technologie zet deze industriële suikers om in plantaardige mono-ethyleenglycol (bioMEG). Samen maken deze processen de productie mogelijk van biobased polyesters.

Waardeketen

De integratie van Dawn Technology met de productie van plantaardig MEG door de Mekong-technologie zal verder worden verbeterd met behulp van de geavanceerde R&D-systemen met hoge doorvoer van Avantium Catalysis. Het uiteindelijke doel is om een ​​waardeketen te creëren van non-food biomassa tot hernieuwbare chemicaliën en materialen die aan zowel economische als duurzaamheidscriteria voldoet.

Momenteel heeft Avantium pilot- en demonstratiefabrieken voor beide technologieën op Chemie Park Delfzijl, in de Chemport Europe regio. Naast Avantium bestaat het IMPRESS-consortium uit 9 bedrijven en kennisinstellingen in heel Europa: Sulzer (CH), Knauer (DE), IRCELYON (CNRS, Claude Bernard Lyon 1 universiteit, FR), Lenntech (NL), Vogelbusch Biocommodities ( AT), PDC (Process Design Center, NL), Thinkstep (DE), Aalto University (FI) en South-Eastern Finland University of Applied Sciences (Xamk, FI).