Lees verder
De Finse producent van hernieuwbare diesel Neste onderzoekt manieren om vloeibaar afvalplastic te gebruiken als grondstof voor fossiele raffinage, waardoor volledig circulaire brandstoffen en kunststoffen kunnen worden gemaakt.
Redactie / Helsinki

Het doel van het project is om in 2019 door te gaan naar een proef op industriële schaal. Het bedrijf wil tegen 2030 jaarlijks meer dan een miljoen ton afvalplastic verwerken.

“Dankzij onze sterke traditie op het gebied van grondstof- en voorbehandelingsonderzoek, zijn we in de unieke positie om afvalplastics te gaan gebruiken als een nieuwe grondstof voor fossiele raffinage. Tegelijkertijd willen we oplossingen bieden om afvalplastic wereldwijd terug te dringen’, zegt Matti Lehmus, Executive Vice President van Neste’s olie-divisie.

Neste, volgens Corporate Knights Magazine na Dassault al enkele jaren het meeste duurzame bedrijf ter wereld, is ’s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en residuen. Het bedrijf heeft een vestiging in Rotterdam en wil ook toonaangevend zijn in koolstofarme raffinage en de circulaire economie ondersteunen door innovatieve oplossingen te ontwikkelen op basis van kunststofafval.

Chemische recycling

In januari 2018 bracht de Europese Unie haar Strategie voor Kunststoffen in een Circulaire Economie uit. Een van de doelstellingen is om de recycling van kunststoffen te vergroten en in 2030 55% van alle plastic verpakkingen te hergebruiken.

“Om de ambitieuze EU-doelstellingen voor het recyclen van plastics te behalen, moeten zowel chemische als mechanische recycling worden erkend in de EU-regelgeving”, zegt Matti Lehmus. Chemische recycling kan nieuwe afzetmogelijkheden creëren voor kunststofafval door kwalitatief hoogwaardige eindproducten mogelijk te maken, waardoor het een aanvulling vormt op traditionele mechanische recycling.

Om de ontwikkeling te versnellen, zoekt Neste naar partners in de hele waardeketen, bijvoorbeeld in technologieën voor afvalbeheer en upgrading.

Biobased kunststoffen

Naast het onderzoeken van manieren om plastic afval als grondstof te gebruiken, helpt Neste de kunststofindustrie en verschillende kunststofverbruikende bedrijven om hun afhankelijkheid van ruwe olie en klimaatemissies te verminderen, door duurzame en recyclebare hernieuwbare plastics te produceren uit biogebaseerde grondstoffen, zoals afval van vetten en oliën. Zo gaan Neste en IKEA in de herfst van 2018 op commerciële schaal polypropyleen (PP) plastic produceren van fossielvrije, biobased grondstoffen. Het zal de eerste keer in de wereld zijn dat biobased PP commercieel wordt geproduceerd.