Lees verder
Neste heeft met succes haar eerste reeks proefruns afgesloten met de verwerking van 800 ton vloeibaar gemaakt afvalplastic in haar raffinaderij te Porvoo in Finland. Dit komt overeen met de hoeveelheid afvalplastic die een kleine stad in de EU in een jaar produceert.
Redactie / Porvoo

Tijdens de proeven heeft Neste vloeibaar afvalplastic kunnen opwaarderen tot drop-in oplossingen voor de productie van plastic en heeft zij capaciteiten op industriële schaal kunnen ontwikkelen om gerecyclede grondstoffen op te waarderen.

De output van de proeven vindt reeds zijn weg naar de polymeerkringloop als grondstof voor nieuwe polymeerproducten – met dezelfde eigenschappen en dezelfde kwaliteit als die op basis van fossiele grondstoffen, waardoor de grondstof zelfs geschikt is voor voedselverpakkingen of toepassingen in de gezondheidszorg.

Neste heeft zich tot doel gesteld om vanaf 2030 meer dan een miljoen ton kunststofafval per jaar te verwerken. Om dat doel te bereiken, maakt het bedrijf vorderingen met chemische recycling om plastic afval om te zetten in een waardevolle grondstof, waardoor de circulariteit wordt versterkt.

Voor het vloeibaar maken van plastic wordt gebruik gemaakt van de thermochemische liquefactietechnologie van Alterra Energy (VS). Samen met het Belgische bedrijf Ravago wil Neste deze technologie ook grootschalig gaan toepassen in een te bouwen chemische recyclingfabriek in North Sea Port Vlissingen (Zeeland).

Afbeelding: nevodka/Shutterstock