Lees verder
De European Biomass Conference & Exhibition EUBCE 2022 wordt in mei dit jaar gehouden in Marseille, Frankrijk, in samenwerking met CBE JU. Bij die gelegenheid wordt ook dit jaar de traditionele Linneborn-prijs uitgereikt. Kandidaten nomineren kan tot 25 februari.
Redactie / Marseille

Johannes Linneborn (1899-1991) is een Duitse chemisch ingenieur en pionier in het gebruik van biomassa. Hij is onder meer bekend voor zijn werk aan de vergassing van hout. In 1994 riep de Europese Commissie de Linneborn Prijs in het leven, als eerbetoon aan personen die over langere tijd bijzondere wetenschappelijke, technische of bestuurlijke prestaties hebben geleverd voor de ontwikkeling energie uit biomassa.

Eerdere winnaars

Vorig jaar ging de prijs naar professor Juan Carrasco, voormalig hoofd van de biomassadivisie van het Spaanse Instituut voor Hernieuwbare Energie (CIEMAT) in Madrid. Carrasco was betrokken bij veel (inter)nationale biomassaprogramma’s en -projecten en boekte opvallende resultaten in de gehele bio-energie keten.

De prijs is ook al enkele malen aan Nederlanders uitgereikt. André Faaij (wetenschappelijk directeur Energy Academy Europe en bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen) won hem in 2015, Wim van Swaaij (TU Twente) in 2013 en Ton Beenackers (Rijksuniversiteit Groningen) in 2000.

Bredere focus

De focus van EUBCE ligt niet alleen op bio-energie, maar is mede dankzij de samenwerking met Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) verbreed naar het gebruik van biomassa voor biobased producten, die op meerdere manieren bijdragen aan hulpbronnenefficiënte en duurzame, koolstofarme economieën.

EUBCE wordt gehouden van 9 t/m 12 mei 2022. Het is gepland als hybride evenement, met een aantal bezoekers in Marseille en de mogelijkheid om de conferentie te volgen via een online platform. Zie de agenda voor details.

Kandidaten voor de Linneborn Prijs nomineren kan nu al via de website, tot uiterlijk vrijdag 25 februari.