Lees verder
De regio hoofdstad Brussel (BE) en de provincie Noord-Brabant (NL) zijn onderscheiden tijdens de 10e AER Regional Innovation Award ceremonie op 30 november, in het kader van het thema "Investeren in de toekomst: nieuwe perspectieven voor de Regio's".
Bergen op Zoom

Sinds 2006 wordt de Regional Innovaton Award uitgereikt aan Europese regionale overheden die zich onderscheiden door het stimuleren, bevorderen en implementeren van innovatie op hun grondgebied. De prijs is gericht op het bevorderen van best practices, alsmede aan het demonstreren hoe de regio’s een bijdrage kunnen leveren aan de regionale economische welvaart.

De prijs is dit jaar gericht op initiatieven rondom de circulaire economie. De jury besloot hierbij om twee projecten te onderscheiden:

  • De 2016 AER Regional Innovation Award gaat naar het gewest Brussel (BE), voor het initiatief “Brussels regionaal programma voor een circulaire economie (BRPCE)”
  • De 2016 Special Recognition prijs gaat naar de provincie Noord-Brabant (NL) voor het initiatief “Green Chemistry Campus: Biorizon’s Waste2Aromatics”

De Green Chemistry Campus, op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom, is een business accelerator voor de ontwikkeling van biobased bouwstenen voor de chemische industrie. De Campus ondersteunt biobased ondernemers en draagt zo bij aan de realisatie van een biobased economy.

Een van de programma’s op de Campus is het Shared Research Center Biorizon, geïnitieerd door TNO (Nederland) en VITO (Vlaanderen). Het programma heeft tot doel het ontwikkelen van technologieën om aromaten uit organisch afval te produceren. Aromaten zijn één van de belangrijkste grondstoffen in de chemische industrie, die samen 40% van de totale markt bepalen. Op dit moment worden ze uitsluitend uit fossiele bronnen gemaakt, wat een aanzienlijke CO2-uitstoot genereert. In het project Waste2Aromatics houdt Biorizon zich bezig met de omzetting van afval in waardevolle grondstoffen voor de chemische industrie.