Lees verder
Het Gelderse bedrijf Techino BV heeft een apparaat ontworpen om houtvezels op een mechanische manier voor te bewerken zodat minder energie nodig is. Ook kan het potentieel van de vezels zo veel mogelijk worden benut.

Conventionele refiners maken voornamelijk gebruik van afschuifkrachten. Dit is vaak niet de meest optimale methode, vanwege het hoge energieverbruik en door het ontstaan van fijnstof als gevolg van mechanische degradatie van sommige vezels. De machine van Techino maakt gebruik van compressiekrachten waarbij de vezels gedurende een korte tijd worden samengedrukt. Het voordeel van deze technologie is dat deze aanzienlijk minder energie vergt en – op demoniveau opgeschaald – vergelijkbare – en op termijn zelfs betere – eindproducten levert.

Tanden op stuk gebeten

Math. Clumpkens, oud-technisch en later algemeen directeur van Kappa Roermond Papier, is degene die de machine heeft uitontwikkeld. De compressierefiningmachine is eerder ontwikkeld in het project C-ref, waarvan Wageningen UR de penvoerder was.

‘Het operating window is vrij nauw. Dat betekent dat de constructie en instellingen, maar ook de pulpcondities aan een aantal strikte eisen moeten voldoen. Door mijn ervaring in de papiersector wist ik na 1,5 jaar testen aan welke knoppen ik moest draaien. Eigenlijk is de constructie en het instellen van de machine niet eens zo complex, maar het samenspel tussen machine en pulp moet juist zijn anders functioneert het principe niet. Je “vangt” en plet dan de vezel niet en het resultaat is dan ook nihil.’