Lees verder
Vanaf 6 juni 2023 wordt de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor dit jaar opengesteld. De SDE is de belangrijkste regeling waarmee de overheid duurzame (energie)projecten ondersteunt. Er is een openstellingsbudget van €8 miljard beschikbaar voor 2023. Voor o.a. groen gas en hernieuwbare brandstoffen is minimaal €750 miljoen gereserveerd.
Redactie / Den Haag

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie: “Er is dit jaar 3 miljard euro extra beschikbaar boven op het gebruikelijke budget. Dat levert naar verwachting vanaf 2030 een extra CO2 besparing van zo’n 1,5 megaton per jaar op. Daarmee kunnen veel duurzame projecten van start. Dat is niet alleen nodig om sneller te verduurzamen en onze klimaatdoelen te halen. Maar ook om onze afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te bouwen.”

Als het volledige budget wordt aangevraagd en gerealiseerd levert dit naar verwachting een CO2 besparing op van 4 megaton in 2030.

Hekjes

Dit jaar worden voor het eerst ‘hekjes’ geïntroduceerd in SDE++-regeling. Het betekent dat er aparte potjes met minimumbedragen worden gereserveerd voor drie specifieke categorieën die als minder rendabel worden beschouwd: lagetemperatuurwarmte (zoals zon- en aquathermie), hogetemperatuurwarmte (zoals ultradiepe geothermie en elektrische boilers) en moleculen (zoals groen gas en hernieuwbare brandstoffen). In elk potje zit €750 miljoen.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO Nederland.

Beeld: Rawpixel.com/Shutterstock