Lees verder
De SDE++ moet in 2022 een budget van 12 miljard euro vrijmaken voor duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar aanleiding van een nieuw rapport van onderzoeksbureau Aurora.
Redactie / Utrecht

De SDE-ronde van 2021 had een budget van 5 miljard euro. Er zijn projecten ingediend voor 12 miljard euro. De subsidie gaat daardoor vooral naar CO2-opslag, zonne-energie en enige restwarmte. Vrijwel alle vormen van duurzame warmte sneuvelden de afgelopen twee jaar in de SDE-regeling; van geothermie en aquathermie tot bioketels, elektrificatie en duurzaam gas (groen, waterstof). Daarmee gaan veel mogelijkheden voor CO2-reductie verloren, terwijl die hard nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. “Juist de verduurzaming van onze warmtevraag heeft een versnelling nodig. Bovendien vervangen deze technieken direct het gebruik van aardgas,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE.

Aurora beschrijft hun verwachtingen voor de SDE++-ronde die dit jaar in juni open gaat. Als het budget niet hoog genoeg is voor het aantal aanvragen, vallen duurzame bronnen voor bijvoorbeeld warmtenetten vallen naar verwachting als eerste buiten de boot.

Gezien de huidige gascrisis is het volgens de NVDE opvallend dat juist de technologieën die direct aardgas vervangen, sneuvelen als het budget te beperkt is. Bij CO2-opslag of -gebruik is er vaak nog steeds aardgas nodig. Dit is een extra reden om te zorgen dat die duurzame vervangers van aardgas wel aan bod komen.

Meer informatie is te vinden op de website van de NVDE.

Beeld: I Am Nikom/Shutterstock