Lees verder
Nederland kan binnen een jaar 5 miljard kuub minder aardgas verbruiken: net zo veel als er nu jaarlijks vanuit Rusland wordt geïmporteerd. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
Redactie / Utrecht

Dit is mogelijk door een combinatie van snelle energiebesparing en versnelde duurzame opwekking. Binnen zo’n vier jaar is zelfs een besparing van 10 miljard kuub aardgas haalbaar, denkt de NVDE. Nederland gebruikt nu zo’n 40 miljard kuub, waarvan circa 5 miljard kuub afkomstig is uit Rusland.

Snel te verzilveren kansen zijn onder meer:

  • Het beter inregelen van verwarmingsinstallaties; dit is goedkoop en kan binnen een jaar 1,5 miljard kuub aardgas besparen;
  • Versnelde thermische isolatie en energiebesparing; dit kan binnen een jaar 1 miljard kuub besparen en binnen vier jaar ruim 3 miljard kuub;
  • Versnelde toepassing van duurzame warmtebronnen en duurzaam gas; dit zou in vier jaar nog eens ruim 3 miljard kuub aardgas besparen. Vooral de inzet van bio-energie is relatief snel toepasbaar.

Knelpunten

Installateurs melden intussen dat de vraag naar warmtepompen, zonnepanelen en pelletkachels ongekend hoog is en een piek bereikte bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïene. Er ontstaan echter ook knelpunten door oplopende levertijden van materialen en een tekort aan monteurs.

De NVDE wil dat er fors wordt geïnvesteerd in de beschikbaarheid van vakmensen, waaronder bonussen voor jongeren die voor de techniek kiezen en ruime middelen voor omscholing. Ook moet het stroomnet snel worden versterkt en moeten er meer batterijen voor duurzame energie worden ingezet.

De energietransitie versnellen kan onze energie-onafhankelijkheid vergroten en draagt het bij aan het versneld terugdringen van broeikasgasemissies.

Lees meer op de website van de NVDE.

Beeld: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock