Lees verder
Europa moet in 2030 35 miljard kuub biogas produceren, een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit een vertrouwelijke beleidsnota van de Europese Commissie. Weekblad Boerderij wist de hand te leggen op de conceptnota over meer betaalbare, veilige en duurzame energie, meldt TKI BBE.
Redactie / Brussel

Vooral in de landbouw kan de biogasproductie worden opgevoerd, zo stelt de Europese Commissie. Daarmee kan de landbouw verder worden vergroend. Door de productie en opslag van biogas is er namelijk minder methaan-uitstoot. De opslag kan ook pieken in de energiebehoefte dempen en Europa manier minder afhankelijk maken van fossiel aardgas.

De Europese Commissie moedigt lidstaten aan om via Nationale Strategische Plannen boeren te stimuleren biogas te produceren. In Nederland was de biogasproductie in 2021 221 miljoen kuub.

Europees Commissaris Frans Timmermans benadrukte deze week tijdens een conferentie over circulaire economie en duurzame productie dat Europa zijn eigen energievoorziening ter hand moet nemen, gezien de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne en de jongste rapportages over de ontwikkelingen van het klimaat. Ook zou de EU zelfstandig en autonoom moet worden als het gaat om voedselvoorziening en voedselzekerheid.

De vertrouwelijke beleidsnota is te downloaden vanaf de website van Boerderij.

Beeld: Abinieks/Shutterstock