Lees verder
De biogassector in Vlaanderen (België) is de afgelopen jaren, zoals vele anderen, getroffen door opeenvolgende crisissen, waaronder de COVID-19-pandemie, een stikstofarrest dat de bouw van nieuwe installaties stillegt en extreme kostenstijgingen door de Russische inval in Oekraïne.
Redactie / Kortrijk

Biogas is een hernieuwbare en duurzame energiebron. Jaarlijks verwerkt de biogassector in Vlaanderen ongeveer 2,8 miljoen ton organische biomassa(rest)stromen, afkomstig uit de landbouw, voedingsindustrie, huishoudens en waterzuivering. Het geproduceerde biogas wordt bijna uitsluitend gevaloriseerd in een warmte-krachtkoppeling tot zowel groene stroom als groene warmte.

Stagnatie

In 2021 was er een stagnatie van het aantal biogasinstallaties en de daaraan gekoppelde hernieuwbare energieproductie. De 136 groot- en kleinschalige installaties produceerden samen 784 GWh elektriciteit en 994 GWh warmte. Dit is equivalent aan 8% en 10% van respectievelijk de groene elektriciteit en groene warmte geproduceerd in Vlaanderen. In tegenstelling tot de algemene trend in Europa, blijft de productie van Vlaams biomethaan (opgezuiverd biogas dat uitwisselbaar is met aardgas) minimaal, met twee gebouwde installaties in 2021.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Europa is van Russisch aardgas, alsook van minerale meststoffen uit (Wit-)Rusland, en hoe beperkt de eigen (hernieuwbare) gasvoorraden zijn. Europa reageerde met het REPowerEU-plan dat beoogt om versneld onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, en met name van Russisch aardgas. Zo lanceerde de Europese Commissie een target tegen 2030 van 35 miljard m³ biomethaan om Russisch gas te vervangen. Dit eerste Europese biomethaantarget ooit onderstreept de urgentie van bijkomende investeringen in biomethaanprojecten.

Barrières wegwerken

Kenniscentrum Biogas-E stelt dat de sector een duidelijk kader voor biomethaan in Vlaanderen en België nodig heeft om (investerings)zekerheid te creëren, en niet nog verder achterop te geraken. Onderzoeksprojecten moeten de belangrijkste organisatorische, technische en economische barrières helpen wegwerken.

“Wat de komende jaren zal brengen, is hoogst onzeker en zal sterk afhangen van de mogelijkheid tot het verkrijgen of hernieuwen van vergunningen, de evolutie in energie- en grondstofprijzen alsook van de (toekomstige) ondersteuning van (nieuwe) biogas- en biomethaanprojecten”, besluit Tine Vergote, coördinator bij Biogas-E.

Een volledige analyse van de biogassector in Vlaanderen staat in het voortgangsrapport van Biogas-E ‘De Vlaamse biogassector in 2021’ dat pas is verschenen. Kijk op de website van Biogas-E voor meer informatie.

Beeld: ShDrohnenFly/Shutterstock