Lees verder
CO2-uitstoot is een kostenpost voor de industrie, maar kan ook worden gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe kunststoffen. Het Finse onderzoeksinsitituut VTT doet momenteel onderzoek naar het produceren van plastics uit kooldioxide die afkomstig is uit de bosbouw en afvalverbranding.
Redactie / Espoo

n dit zogeheten ‘Forest Cump’ project kunnen nieuwe, klimaatvriendelijke vervangers ontwikkeld voor polyolefinen zoals polyetheen en polypropeen. Deze kunststoffen op aardoliebasis worden veelvuldig toegepast in producten en verpakkingen.

Forest Cump heeft tot doel een verwerkingsconcept te ontwikkelen waarmee de technologie kan worden opgeschaald naar het niveau van industriële productie. De verwachting is dat in 2024 een eerste pilot plant kan worden gebouwd.

Forest Cump werd gelanceerd in augustus 2022 en loopt door tot eind 2024. Deelnemers aan het project zijn onder meer Borealis, Neste en ABB, en Metsä Spring, Kemira, Vantaa Energy, Stora Enso, Kleener Power Solutions, Carbon ReUse Finland, Fortum en Essity. VTT en de Technische Universiteit Lappeenranta (LUT) zijn onderzoekspartners in het project.

Beeld: Studio GM/Shutterstock