Lees verder
Consumenten massaal aan de peulvruchten krijgen die op grote schaal in Nederland worden geteeld: het kan binnen zes jaar.
Redactie / Den Haag

Dat stellen Wageningen Universiteit & Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, Larive International B.V. en Next Food Collective, de vijf initiatiefnemers van het masterplan ‘Economically-Powered Protein Transition through Innovation in Chains’ (EPPIC). Namens de vijf initiatiefnemers en 82 partners is een aanvraag voor €96 miljoen aan financiering aangevraagd bij het Nationaal Groeifonds.

Consumptie verdubbelen

De ambitie is om de inname van peulvruchten in Nederland te verdubbelen vóór 2030. Voor boeren moet het telen van gewassen met veel plantaardige eiwitten, zoals sojabonen, erwten, veldbonen en lupine beter economisch haalbaar worden. Daarvoor moet de opbrengst per hectare omhoog en de bestrijding van plant en teelt-ziektes verbeteren. De voedingsindustrie heeft behoefte aan kennis om hun productieprocessen om te schakelen van geïmporteerde sojabonen naar Nederlandse peulvruchten. Bij de consument draait het erom consumenten vaker op een positieve manier in contact te brengen met plantaardige eiwitten en niet alleen bij het schap met vleesvervangers in de supermarkt. Gezondheidsaspecten krijgen ook aandacht in het onderzoek.

Meerdere voordelen

EPPIC brengt lopend onderzoek en andere bestaande initiatieven samen en vult ontbrekende kennis aan om de eiwittransitie te versnellen. Het plan levert naar verwachting een groei van € 2,6 miljard op aan economische activiteit. De import van soja kan met een derde worden teruggebracht. Ook zijn er aanzienlijke milieuvoordelen, waaronder 640 miljoen kg aan CO2e emissies minder, 10 miljoen kg stikstof minder en 7% minder landgebruik voor voedselproductie. De opgedane kennis zal ook van waarde zijn voor de eiwittransitie wereldwijd.

Kijk voor meer informatie op de website van Wageningen University & Research (WUR).

Beeld: lupine (Cyrustr/Shutterstock)