Lees verder
Het bedrijf Magnificent Proteins uit Eelde (Drenthe) gaat in Emmen de eerste Nederlandse fabriek bouwen waar eiwit (isolaat) uit lokaal geteelde veldbonen wordt gewonnen. Dat meldt vakblad Boerderij. De fabriek krijgt een verwerkingscapaciteit van 40 kton veldbonen per jaar.
Redactie / Emmen

Van de bijproducten die overblijven na de eiwitwinning zal onder meer bio-ethanol worden gemaakt. Een deel hiervan wordt gebruikt voor het productieproces om zonder fossiele energie te kunnen produceren. Het andere deel draagt bij aan de ‘vergroening’ van het terrein waar de productielocatie staat.

De provincie Drenthe stelt € 150.000 aan subsidie beschikbaar voor het testen van het proces. Als dat succesvol verloopt, start de bouw in 2025.

Kansrijk

De teelt van eiwitgewassen wordt alom gezien als kansrijk, omdat wereldwijd de vraag naar gezonde plantaardige eiwitten groeit. Om daar vanuit de landbouw ook een verdienmodel aan te koppelen is daar vorige jaar Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht.

Al in 2020 startte het ambitieuze Groningse programma FASCINATING, waarin de grote landbouwcoöperaties Agrifirm, Avebe, Cosun Beet Company en FrieslandCampina, LTO Noord, de Provincie Groningen samenwerken met kennisinstellingen en organisaties in de food, chemie en energie, onder de vlag van het ISPT. FASCINATING plant eveneens de bouw van een eiwitfabriek op basis van veldbonen, maar dan in Groningen.

Ook in 2020 hebben de provincies Gelderland, Overijssel, Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland samen met Food Valley The Protein Cluster (nu The Protein Community) opgericht, dat door ontwikkelingsmaatschappij OostNL werd beschreven als ‘projectenmachine.’

Beeld: Bigc Studio/Shutterstock