Lees verder
Alle grote woningbouwers zetten (ook) vol in op hout. Maar waarom is het aandeel houten huizen ‘slechts’ 2,3 procent? Daarover gaat de nieuwe aflevering van Doorzagen, de podcast van vakblad Cobouw (te beluisteren op Spotify).
Redactie / 's-Hertogenbosch

Te gast in de nieuwe aflevering zijn Dick van Ginkel en Pablo van der Lugt. Dick is dé bouwregelexpert van Nederland en ontwikkelt biobased woningen voor TBI. Pablo schrijft boeken vol over bouwen met hout én zet zich in voor ‘eerlijkere’ bouwregels. Allebei komen ze tot de conclusie dat het slechts een kwestie van tijd is dat houten woningen mainstream worden in Nederland. Vooroordelen en bouwregels (zoals het Bouwbesluit) frustreren echter de doorbraak van houten woningen in Nederland. “We worden belemmerd door de regelgeving. Alle wetgeving die is bedacht, is gericht op de traditionele, zware massabouw”, aldus Van Ginkel.

Van der Lugt spreekt er schande van dat biobased materialen nog altijd niet worden gewaardeerd om hun positieve CO2-prestaties. Van Ginkel sluit zich erbij aan. “Het is belachelijk dat dit al twee jaar duurt. De onderzoekers komen nu met een soort formule, maar het is volstrekt onduidelijk hoe die moet worden opgenomen in de Mpg (Milieuprestatieberekening voor gebouwen).”

Beluister de podcast Doorzagen online op Spotify.

Beeld: Dariusz Jarzabek/Shutterstock