Lees verder
Gaat het Europese bos eraan door de toenemende interesse voor houtbouw? Nee, zegt Paul van den Heuvel, directeur van de Vereniging voor Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) in het vakblad Cobouw: "Jaarlijks groeit er 1 miljard m3 bos bij (in Europa, -red.), terwijl er 600 miljoen m3 wordt geoogst. We zitten dus nog lang niet aan onze max."
Redactie / Almere

Zo’n 90 procent van alle hout voor de bouw komt uit duurzaam beheerde Europese naaldbossen. En die groeien snel genoeg om in de behoeften van de bouw te voorzien. Ook als de vraag nog flink groeit. BAM en Heijmans maakten onlangs bekend meer met hout te gaan bouwen. Heijmans wil zelfs samen met Staatsbosheer bomen planten.

Volgens Pablo van der Lugt, onderzoeker biobased bouwen aan de TU Delft, is er ook nu al genoeg hout: “In de bouw wordt in Nederland per jaar circa 1,7 miljoen m3 hout gebruikt. Als de nieuwbouwproductie toeneemt tot 80.000 houten woningen, stijgt de vraag naar 2,3 miljoen m3 per jaar.” Dat is nog geen kwart procent van wat er jaarlijks aan bomen bijgroeit.

De tekorten die vorig jaar voor torenhoge prijzen leidden, hadden niet te maken met de geringe beschikbaarheid van hout, maar met de verminderde capaciteit van de zagerijen door corona. Die productiecapaciteit neemt momenteel weer toe en zal volgens Van der Lugt voorlopig blijven groeien, tot zo’n 7 miljoen m3 op jaarbasis in 2024.

Lees het volledige artikel in Cobouw.

Beeld: Antonina Potapenko/Shutterstock