Lees verder
Europa heeft een enorme voorraad hout in haar bossen: momenteel 6 miljard m3. Dat is méér dan ooit sinds de middeleeuwen en de voorraad groeit nog steeds; jaarlijks komt er netto 800 miljoen m3 bij. Van kaalkap voor bioenergie is dus geen sprake. Maar kan hout een geschikte alternatieve energiebron zijn voor Russisch aardgas?
Redactie / Wageningen

Aan de hoeveelheid beschikbaar hout zal het niet liggen. Momenteel wordt er in Europa slechts zo’n 500 miljoen m3 hout geoogst, substantieel minder dus dan de aanwas. Daarvan is ruim driekwart industrieel rondhout voor de bouw, meubelen en papier. De rest (120 m3) is brandhout, waarmee ongeveer 40 miljoen huishoudens van directe verwarming worden voorzien. De commerciële markt voor brandhout (pellets en regionale marktsnippers) is nog relatief klein; er wordt ongeveer 20 miljoen ton pellets geproduceerd. Samen produceren deze twee vormen zo’n 60% van alle hernieuwbare energie in Europa, of zo’n 7% van het totale energiegebruik (alle sectoren inclusief vervoer en industrie).

Er is dus ruimte voor groei, maar de volledige Europese energiebehoefte met hout invullen is niet mogelijk, concluderen onderzoekers van Wageningen University en Research. De energiemarkt is daarvoor te divers, met vele vormen van grondstoffen als input. Wel kunnen de bossen probleemloos tot 12% van het totale Europese energieverbruik dekken, zonder daarbij de duurzaamheidsvereisten van nationale wetten of certificeringsregelingen zoals FSC en PEFC te overtreden. In tijden van een zeer krappe energievoorziening vormen ze dus een belangrijke strategische reserve.

Kijk op de website van Wageningen University en Research (WUR) voor meer informatie.

Beeld: Ekaterina Kondratova/Shutterstock