Lees verder
BlackRock, de grootste vermogensbeheerder weredwijd, pleit vóór duurzaam beleggen, maar steunde in de praktijk fors minder voorstellen van aandeelhouders die bedrijven tot klimaatacties wilden bewegen, meldt het FD.
Redactie / Amsterdam

Slechts 22% van dergelijke voorstellen kregen tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022 steun van Blackrock, blijkt uit een rapport van het bedrijf zelf. In diezelfde periode een jaar eerder kreeg bijna de helft van de sociale- en duurzaamheidsinitiatieven van aandeelhouders steun van Blackrock.

Dat heeft circa $10.000 miljard aan vermogen onder beheer, onder meer uit Nederlandse pensioenfondsen. Daarmee kan het aanzienlijke invloed uitoefenen op de grootste bedrijven ter wereld. Blackrock stapt echter niet uit fossiele brandstoffen vanwege de onzekerheid over de huidige energievoorziening. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell in mei dit jaar stemde Blackrock tegen een initiatief het energiebedrijf zou dwingen doelen te publiceren om zijn broeikasgasuitstoot te verminderen.

Het verweer van BlackRock is dat olie- en gasactiviteiten nu eenmaal nodig zijn voor de energietransitie. Bovendien is het geld niet van BlackRock, maar van zijn klanten.

Lees het volledige artikel op FD.nl

Beeld: Kanyapak Lim/Shutterstock