Lees verder
89 Procent van de Shell-aandeelhouders heeft ingestemd met de klimaatplannen van Shell. Het bedrijf vroeg zijn aandeelhouders om een "niet-bindend" advies over haar eigen strategie voor de energietransitie.
Redactie / Amsterdam

Dat bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering 2021 deze week. De kritiek op de koers van de energiegigant neemt wel toe. Zo diende de activistische beleggingsclub Follow This voor het derde jaar een motie in waarin staat dat de CO2-uitstoot op korte termijn sneller omlaag moet. Shell zou meer moeten investeren in duurzame energie. Een motie kreeg ruim 30 procent van stemmen; twee keer zo veel als vorig jaar.

Shell presenteerde in februari een nieuw klimaatbedrijf. Daarmee wil het bedrijf in 2050 CO2-neutraal zijn, hoewel het nog steeds fors blijft inzetten op fossiele activiteiten als olie, chemie en gas. Shell-topman Van Beurden kondigde eerder al aan dat het hoogtepunt van de olieproductie voorbij is. Hij pleit echter voor een realistische overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen: “De vraag naar energie is er en als wij die niet leveren, dan doet iemand anders het wel.”

Beeld: AzmanMD/Shutterstock