Lees verder
Shell moet haast maken om in 2030 45% CO2-reductie te bereiken, zo luidt deze week de uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door Milieudefensie, samen met andere maatschappelijke organisaties en 17.000 burgers.
Redactie

De aandeelhouders van Shell spraken zich eerder deze maand nog uit voor de klimaatplannen van het energiebedrijf, dat het uitfaseren van fossiele activiteiten op de lange baan schuift. Een motie van de activistische Shell-aandeelhouder Follow This om sneller te vergroenen, haalde het niet.

De rechter fluit Shell nu terug, omdat de plannen niet concreet genoeg zouden zijn. Hij gaat daarmee voorbij aan de wens het merendeel van de aandeelhouders. Dat is een wereldwijd unicum en kan een precedentwerking hebben.

Te vaag

In 2019 kregen ook de klimaatplannen van de Nederlandse regering een dikke onvoldoende, in de zogeheten Urgenda-zaak. Daarbij werd de staat verplicht om de uitstoot van CO2 in 2020 met 25 procent te verminderen. De Urgenda-zaak werd uitgevochten tot aan De Hoge Raad. In Duitsland volgde de hoogste rechter vorige maand het Nederlandse voorbeeld en verplichtte de Bondsregering om de klimaatwet uit 2019 aan te scherpen, omdat die te vaag was over het beleid na 2030.

Harry Brekelmans, directeur Projecten & Technologie van Shell, zegt in een reactie te verwachten dat het bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak. Hij benadrukt dat Shell nu al miljarden investeert in koolstofarme en hernieuwbare energie en werkt aan een nul-emissie doelstelling voor 2050.

Beeld: DCStockPhotography/Shutterstock